My Mommy Melody

Életről - lélekről anyuszemmel

Öko újragondolva
avagy nem klímaváltozás. Klímakatasztrófa

Ez pedig igazán félelmetes.

A hírekben, internetes portálokon egyre ijesztőbb mozaikdarabok jelennek meg az időjárás teljes szétcsúszásáról: a grönlandi jégtakarók szokatlanul korai és nagymértékű olvadása, a borzasztóan erős sugárzás, a szokatlanul nagy hőség, vagy az egyik napról a másikra megváltozó időjárás.

Itt már nem lehet azt mondani, hogy csak szeszélyes az idő.  A napokban olvastam egy posztban a megfogalmazást, ami szíven ütött: „Igen, jó lenne belátni, hogy a változás az nagyon enyhe és altató szó arra, ami történik.” illetve magát a helyes kifejezést is:

Klímakatasztrófa.climate-change-2254711_1280.jpg

Még nekem is ízlelgetni kell a szót. Hogy pontosan mit is jelent a katasztrófa? Meg mikor? Vajon lesz a kisfiamnak hol élnie? Én még meg tudom állítani, hogy neki ne kelljen szenvednie?

Valószínűleg nem sok időnk maradt (ha egyáltalán van még lehetőségünk) kikalapálni a kárt, amit a fogyasztói társadalom dübörgő tempójával okoztunk az elmúlt 50-60 év alatt.

Nyilván ahhoz, hogy érdemi változás történjen, a nagyobb vállalatok és a globális vezetők közbelépésére, csatlakozására is szükség lenne, persze – nem utolsó sorbanviszont arra, hogy Mi magunk is, macro szinten emellé a kezdeményezés mellé álljunk.

Más nézőpontra van szükség.

Tudni, sőt átérezni, hogy ökotudatosnak lenni cool – és persze szükségszerű.

Ezen a rögös úton vannak lépések, amik egyeseknél már kiverik a biztosítékot, amit mások örömujjongva fogadnak, de vannak olyan lépések, ami bárki számára könnyedén megoldhatóak. Csak megfelelően kell a dologra tekinteni.

Az a bizonyos más nézőpont a kulcsa mindennek.

Na de hogyan is kell erre az ökotudatosságra jól tekinteni szerintem?

  1. Egyszer használatos helyett többször használatosat!

Minél többször és minél tovább használsz valamit, annál kevésbé kell újrafogyasztani belőle, és annál kisebb a termelés. A pénztárcádnak pedig szintén egy kis megkönnyebbülés. Egyszerű és nagyszerű, nem?
A fenti nézetről a többségnek az eldobható műanyagok ugranak be - szívószálak, műanyag tányérok ésatöbbi - , amik nagyon kényelmesek a mai rohanó világunkban, és sok tevékenységet leegyszerűsítenek, viszont a lebomlásuk több száz év is lehet, és a mai világban ezekkel termeljük a legtöbb szemetet, ezzel terheljük legjobban a környezetünket.
Ezért a STOP plastic kampány keretében több lépésre is felhívják a figyelmet, amivel ez csökkenthető:

  • Vigyél magaddal bevásárlótáskát!straws-3193715_1280.jpg
  • Válts újratölthető üvegre a PET palackok helyett!
  • Elviteles vagy automatás italoknál, kávéknál ne a műanyag poharat válasszuk, hanem egy saját poharat (keep cup-ot)!
  • Csomagold az ebéded újrahasznosítható dobozba!
  • Mondj nemet a műanyag szívószálra és műanyag evőeszközökre, tányérokra!
  • Bevásárláskor mondj nemet a zacskókra! (akár saját vászontasakot is vihetsz helyette)
  • Kerüld a gyorséttermeket!
  • A maradékot tartsd üvegedényben!
    (a fenti pontokat a lessplastic.co.uk honlapja alapján szabadon, több hasznos tippért érdemes meglátogatni a honlapjukat)

Az eldobható műanyagok nyilván fontos sarokkövei ennek a nézetnek, de nem ezek az egyetlenek. A variációk tárháza végtelen, pár kiragadott hétköznapi példa:

  • Minél univerzálisabban használható ruhákat vegyél, egy-egy esemény kedvéért ne ruházz be olyasmire, amit sose használsz újra!
  • Ne ruházz be egyszer használatos, eldobható dekorációkra! (pl szülinapokkor)
  • Ne halmozz fölöslegesen repi ajándékokat rendezvényeken! (repi tollak, repi szatyrok)
  • Kisbabás anyukaként használj mosipelust az egyszer használható, eldobható pelus helyett!
  1. Nézd meg jobban, mit veszel!

A jobb minőségű termék minden szempontból jobb befektetés neked is, és a környezetnek is.

  • Egyrészt, mert használati tárgyak esetén azok jobban bírják a strapát, tovább használhatóak.
  • Másrészt, mert a szervezeted, az egészségedet is kevésbé terhelhetik.
    Én például régebben rendszeresen a no name, olcsó fülhallgatót vettem meg zenehallgatáshoz – nem elég, hogy borzalmas dobozhanggal terheltem a fülem (de legalább szól, nem?), pár héten belül csütörtököt mondtak, és vehettem újat.
    Élelmiszerek esetén fontos lehet megnézni az összetevőket is,  vagy hogy honnan származik, hogy minél jobb minőségű, minél kevesebb adalékanyagot illetve allergént tartalmazó tápanyagot juttassunk a szervezetünkbe.
  • Harmadrészt azért is érdemes jobban megnézni, mit veszünk, mert lehet már van környezetbarát alternatíva is rá.
    Például a boltban kapható szivacsok helyett elérhető már luffa szivacs, dörzsi szivacs helyett kókuszrostos mosogatókefe, vagy műanyag fogkefe helyett fanyelű fogkefe. (mindegyik helyettesítő teljes mértékben komposztálható)
  1. Ne dőlj be a reklámdumáknak!

A mai kapitalista marketing folyamatosan fogyasztásra ösztönöz: vegyél még többet, vegyél még jobbat, vegyél újabbat! XY sztárocska is ezt használja, válaszd ezt vagy azt!
A jó reklámnak köszönhetően több brand is elérte már, hogy bizalmat szavazzanak neki a fogyasztók. Ezzel szemben azonban az adott kategóriák terméktesztjei azt mutatják, hogy nem feltétlenül a legjobb márkának hitt termék a legjobb minőségű.
Egy-egy őrületes akció, kuponnapok vagy black Friday szintén azt az érzetet keltik az emberben, hogy ez borzasztóan jó ajánlat, nem hagyhatja ki!
Így sokszor olyan termékek is megvásárlásra kerülnek, amiről úgy gondoljuk, hogy szükségünk van rá, holott később sose vesszük elő a szekrényből vagy csak túltáraztunk belőle. Ebből pedig következik a következő megfontolandó pont:

  1. Fogyassz tudatosan!

Talán a legfontosabb, hogy magaddal és az életviteleddel kapcsolatban tudatos légy: tudd, mire van szükséged, hogy az adott napod jól menjen; légy tisztában azzal, mik a fogyasztási szokásaid, mi az, amire tényleg szükséged van, és mi az, amit csak hirtelen felindulásból szeretnél megvenni.

Ennek fontos sarokköve a megfelelő time management: ha megfelelően meg tudod tervezni és ütemezni a napodat, a hetedet, sokkal kevésbé érhetnek váratlan kiadások és meglepetések.

Néhány praktikus, gyakorlatias lépés a tudatosságban:

  • Szánj rá reggel pár percet, hogy megtervezd a napodat, mi fog történni, és mire lesz hozzá szükséged. Készítsd össze a szükséged tárgyakat (pl. bevásárláshoz bevásárlószatyor, edzéshez edzőfelszerelés), nehogy otthon maradjon bármi, amit a nagy rohanás-kapkodás közepette útközben egy boltba beugorva kell pótolni.
  • Nézd meg, mi fér bele a napodba! Egy s*ggel sose lehet túl sok lovat megülni, mert előbb-utóbb valaminek a rovására megy és a tűzoltás mindig több energiával, több pénzzel és kényelmi megoldásokkal jár.
  • Tervezd meg a heti menüdet! Így a boltban nem tárazol túl, és nem a kukában köt ki a megvásárolt élelmiszerek egy része.
  • Főzz otthon! Nem csupán jobb minőségű ételt fogyaszthatsz, de a gyorséttermeket is elkerülheted

 

  1. Légy kreatív!

Az ember hajlamos inkább a boltban megvenni bizonyos dolgokat, mert gyorsabb és standard minőségű, holottegyes dolgokat mi magunk is meg tudnánk csinálni - gyakran pénztárca és környezetbarátabb módon. Számos alkalom kínálkozik az életünkben, hogy kreatívan, fölösleges kiadások és hulladék nélkül oldhassuk meg!

copy-2518265_1280.jpg

  • Nagyanyáink bölcsességei között számos háztartási praktika található. Némi szódabikarbónával és ecettel a teljes lakást karban tartották. Érdemes utána olvasni!

  • Számos tanfolyam kínálkozik az érdeklődőknek, hogy csináljanak otthon szappant, kozmetikumokat, lakásdíszeket, és még sorolhatnám. Amellett, hogy az ilyen tevékenységek szuper kikapcsolódást kínálnak, mindamellett, maga a kész alkotás is borzasztó öröm és büszkeség. Az ilyen eszközök egy részéhez pedig bőségesen elég az otthon található tárgyak egy része, ami a kukában landolna (pl. vécépapír guriga).

  • Az ünnepek közeledtével az emberek hajlandóak túlvásárolni magukat – gyakran felesleges dolgokkal. Adj valami személyeset, kreatívat ajándékba, vagy ajándékozz élményt! Egy újabb kacat helyett sokkal nagyobb jelentősége lesz.

  1. Gondold újra!

Nyilván előbb-utóbb elhasználódnak a dolgaink, vagy lehet kiderül, hogy nekünk nincs rá vagy ilyen állapotában nincs rá szükségünk. De ez nem jelenti azt, hogy egyből a kukában kellene végeznie. Próbáld valamilyen úton-módon hasznossá tenni megunt dolgaidat vagy a termékek csomagolását, amire nincs szükséged.

Íme pár praktikus gondolat:

  • Számos tárgyunk csomagolását, vagy a vele keletkező hulladékot újra fel lehet használni.
    Például a Montessori módszer alapján az otthon található vécépapír gurigából, cipősdobozból vagy a csomagoláshoz használt kartonból szuper gyerekjátékokat lehet készíteni.
  • Gyűjts szelektíven, és rakd le egy gyűjtőponton vagy adományozd oda művészeknek, akik ebből csinálnak műalkotásokat! (Részletekért érdemes megnézni a hulladékakadémia honlapját)
  • Adományozd el a ruháidat vagy használati tárgyaidat rászorulóknak vagy segélyszervezeteknek! Más még jó hasznát veheti!
  • Megunt ruhákat használt ruha börzéken, megunt játékokat pedig gyerekvásárokon eladhatod vagy valami sokkal szükségesebbre cserélheted!
  • Az újrahasznosítást sok szervezet is vállalja: például a H&M ruházati lánc megunt ruháidat beveszi, és kuponra váltja.

 

+1: Támogasd az ezzel foglalkozó segélyszervezeteket!

Nyilván ennek számos módja és formája van, mindegyik szervezetnél más a módi.

A legegyszerűbb formája viszont, ha azoknál a kezdeményezéseknél, amikkel te is egyetértesz, aláírod - akár online - a petícióikat. Nem kerül semmibe, mégis hallatod a hangodat egy jó ügy érdekében.

Ezt az egyik legismertebb szervezet esetén az alábbi linken meg is teheted:peaceful-41192_1280.png

https://www.greenpeace.org/hungary/cselekedj/

Konkrétan az egyszer használatos műanyagok ellen pedig az alábbi petícióban szólalhatsz fel:

https://act.greenpeace.org/page/32605/petition/1?locale=hu-HU

A bejegyzés trackback címe:

https://mymommymelody.blog.hu/api/trackback/id/tr9614898368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

My Mommy Melody

Szia! Zsófi vagyok és nagyon örülök, hogy itt vagy! A blog olyan témákat jár körbe, amikről anyaként vagy leendő anyaként érdemes és kell is beszélni! Szeretnélek motiválni a gondolataimmal és buzdítani, hogy éld meg azt, sőt nyiss új dolgokra is, mert az élet és az anyaság nagyon szép! Jó böngészést kívánok!

Friss topikok

süti beállítások módosítása