My Mommy Melody

Életről - lélekről anyuszemmel

Járványügyi helyzetkép Európában
avagy magyar szemmel arról, ki hogyan néz szembe a félelmetes koronavírussal

chemistry-4932607_1280.jpgAz egész világon hullámmal söpör végig a COVID-19 koronavírus-járvány, közismertebb, médiában is használt nevén a koronavírus.

Magyarország kormánya operatív törzset hozott létre a helyzet kezelésére, akik a maguk módján hiteles és naprakész információkkal látják el a lakosságot, és meghozzák a szükséghelyzet által megkövetelt intézkedéseket.

AZ itthoni intézkedéseket és hatásukat első kézből ismerhetjük, de hogy hogyan is néz ki a helyzet más országokban, arról külföldön élő magyarokkal beszélgettem.

Németország

Regisztrált esetek száma: 14138*

A németek a nevükhöz méltó precizitással és fokozatossággal kezelik a helyzetet. Viszont az ország nagysága miatt tartományonként is eltérőek lehetnek az intézkedések. Igyekeztem összegyűjteni azt, ami az országra általánosan igaz.Rengeteg tesztet csinálnak meg, a legkisebb indok után is megcsináltatják, hogy minél jobban ki tudják szűrni a fertőzést – ez magyarázza többek között a magas fertőzött számot az országban. Ha valaki koronavírus fertőzéstől tart, vagy csak szeretne ilyen vizsgálatot, de számára nincs külön elrendelve, lehet külön kérni térítés ellenében kb. 300 euróért (100ezer forint).

A kórházakban, idősek otthonában látogatási tilalom van. A határok le vannak zárva Ausztria, Svájc és Franciaország irányából ( a többi ország maga lezárta).

Bezártak a létszükséghez nem fontos üzletek, mint például a virágbolt vagy festékbolt, jelenleg az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, barkácsáruházak, posta, bank üzemelnek. Egyes boltokban a WC papír hiánycikk, de ettől eltekintve a polcok fel vannak töltve, szinte minden a krízis ellenére tökéletesen elérhető. Plázák, színházak, iskolák már bezártak, játszóterek le vannak zárvaaz éttermek többségénél már csak kiszállítás van – tehát nem mész be a helyre enni, vagy hogy te felveszed, hanem ők kiszállítják.

virus-4898571_1280.jpgAz emberek már a karantén bejelentése előtt is komolyan vették a helyzetet: kint halaszthatatlan esetben vagy egészségügyi sétára tartózkodnak kinn, azt is röviden, minimalizálják a kapcsolattartást, másfél méterről köszönnek, maximum 4fő jöhet össze egy háztartásban, ha nem családtagról van szó. 5 főtől igazoltathat a rendőr, és ha bizonyítottan nem családtagok ,megbírságolhat!

Maszkot próbálnak hordani az emberek, és ügyelnek a rendszeres kézmosásra, ahogy Magyarországon is.

A holnapi nappal viszont 3 tartományban karantént hirdetnek – többek között Hessen-ben (Frankfurt am Main és környéke – a szerk.)

 

Hollandia

Regisztrált esetek száma: 2460*

Annak ellenére, hogy nincs kijárási tilalom, elég kevesen vannak az utcákon.

Zárva tartanak olyan munkahelyek, amiket lehet otthonról végezni, kb. egy hete.

Bezárták szórakozóhelyeket, edzőtermeket, nem létfontosságú boltokat – ez utóbbiak egy részénél viszont továbbra is elérhető az online vásárlás (pl. IKEA), viszont szigorúan viszont csak a rendelő ajtajáig viszik a megrendeléseket, nem mennek be a házba.  

Az iskolák, óvodák itt is zárva tartanak, előreláthatóan Ápr.6-ig, de a ,,kulcsfontosságú személyek” gyerekeiről gondoskodnak, hogy tudjanak menni dolgozni. Ilyenek pl: az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, tömegközlekedési dolgozók.

Elég sok boltban az eladók kesztyűket és maszkokat viselnek, valamint a pénztárak elé ilyen-olyan megoldással, de felszereltek átlátszós műanyag falakat, valamint több helyre tettek ki figyelmeztetéseket, például hogy „tartsd be a 1,5m távolságot” vagy hogy „ha lehet kártyával fizess”. Nagy kihívás találni lisztet, élesztőt, C vitamint, tojást.

Annak ellenére, hogy a határok (elvileg) le vannak zárva, elég sok emberről hallani, akik járnak kelnek (nem marijuana-2248066_640.jpgáruszállítókról vagy dolgozókról van szó).


Elkezdték felvásárolni a marihuánát, amíg van. Amikor a holland kormány bejelentette, hogy be kell zárni a nem létfontosságú üzleteket, hosszú sorok alakultak ki a coffee shop-ok előtt. Végülis amíg személyenként max 5g marihuánát vásárolsz vagy tartasz csak magadnál, addig nem büntethetnek… :) 

 

Anglia

Regisztrált esetek száma: 3277*

Az angolok eléggé el vannak késve az intézkedésekkel – ahhoz képest is, hogy itt az első beteget január 31-én regisztrálták, meg a többi európai országhoz képest is. Eddig információs kampányok voltak életben, hogyan lehet védekezni a vírus ellen (az viszont az elejétől kezdve).

Az iskolabezárások jövő hétfőtől lesznek, a héten terelték át az embereket az otthoni munkavégzésre és a látogatásokat is a héten kezdték el jelentősen csökkenteni.

Nincsenek hatályban rendeletek, viszont az emberek a kormány által tett javaslatok szerint járnak el, higgadtan, szépen, angolosan. Nincs pánik, nincs kapkodás.

Alapvetően helyi, lakóközösségi összefogás van, egymást lehetőség szerint segítik az emberek.

Svájc

Regisztrált esetek száma: 3863*

Svájc hivatalos adatai szerint február 25-én jelent meg a vírus, és az első eseteket olyan svájciaknál regisztrálták, akik megfordultak a szomszédos Észak-Olaszországban.
A svájci kormány kissé lassan reagált a vírusra, körülbelül egy hete zártak be az iskolák és a szórakozóhelyek. Az emberek viszont megdöbbentően nyugodtak, továbbra is sokan vannak kinn az utcán mind fiatalok, mind idősek maszk vagy bármi egyéb védőfelszerelés nélkül. A tömegközlekedésen is mintha kevesebben utaznának, de máskülönben az életvitelükön nem nagyon tűnik fel a változás. Például a játszótereken ugyanúgy nyüzsögnek a gyerekek. Ha nem tudnánk, nem mondanánk meg, hogy itt járvány van.

 

Belgium

Regisztrált esetek száma: 1795*

Az ország karantén alatt van, a létszükséghez fontos üzletek vannak nyitva: Élelmiszert árusító boltok, bankok, gyógyszertárak. Az élelmiszerboltokban a legtöbb cikk elérhető, ami bizonyos boltokban már hiánycikk: WC papír, cukor és szappan - de ezeket máshonnan (pl arab bolt) be lehet szerezni.
Online rendelés is működik. Boltokban meg van szabva, hány ember lehet bent egyszerre. Bankban pl. csak 1.

Lehetőleg házi karanténban kell tartózkodni, ha viszont valaki mégis elhagyja a házat, a fent említett létszükségleti üzletek egyikébe lehet menni vagy egészségügyi sétára. De meg kell tartani a másfél méter távolságot egymástól.

A mai naptól a határátlépés is korlátozva van: határt is úgy lehet átlépni, ha dolgozni mész vagy rokont látogatni. Külföldről bejövő és innen kimenő vonatforgalom nincs. Élelmiszer boltok rendben vannak. Nem tudok az összesről nyilatkozni, csak ahova mi, azaz most csak a férjem jár: WC hiánycikk jelenleg.

 

Ausztria

Regisztrált esetek száma: 2196*

Múlt hét pénteken kezdte meg a kormány az intézkedéseket, először egyetemek, majd iskolák és óvodák is sorban zártak be. Amelyik munkahelynél/munkakörnél megoldható, otthonról kell végezni. Mára már majd’ teljes komplett lezárás. Éttermek, szállodák, hivatali intézmények.

Kijárási korlátozás lépett életbe – De ez még nem kijárási tilalom (egyenlőre)! Ez azt jelenléti, a lakhely elhagyható, ha dolgozni vagy a még nyitva lévő, létszükségleti üzletekbe megy ki valaki, illetve az egészségügyi séta is belefér, viszont ez utóbbi csak családdal, maximum 5 fő egyszerre és csak séta távolságot hagyva.

A boltokat eléggé megrohanták, viszont sikerült feltölteni őket, és majdnem minden elérhető, gumikesztyűt nehéz beszerezni.

A játszóterek bezártak (Bécsben legalábbis), és piros szalaggal van minden lezárva vagy lakattal, az utcák, parkok viszonylag csendesek, de azért látni bicikliző, rollerező gyerekeket is.

Repülőjáratok nagy része törölve, a határátjárást mostmár szigorúan veszik, a korábban tett intézkedéseket viszont a vicc kategóriába sorolják a helyiek: hisz a tiroli szezonozók nagy részét hétvégén ugyanúgy átengedték, holott akkor ott már sok helyen karantén volt, majd miután hazamentek, utána zárták le a tartományt.

 virus-1812092_1280.jpg

*A regisztrált esetek számának forrása a WHO március 20-ai frissítése

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, vagy hagyj egy kommentet!
Friss tartalmakért kövesd az Instagramm és Facebook oldalt!

A bejegyzés trackback címe:

https://mymommymelody.blog.hu/api/trackback/id/tr7015539772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felső határ nincs 2020.03.21. 07:25:44

Jo nagy eges lesz az EUnak hogy a lesajnalt Kina toredek halalesettel megussza. A ruszkiknal, USAban nem lesz ilyen gond, hiszen azt nem idiotak vezetik.

ha ha ha

Fo hogy a migriknek, buziknak rendben legyenek a jogaik

felső határ nincs 2020.03.21. 08:06:41

@MAXVAL bircaman közíró: Hordtok mar maszkot Bulgariaban? Van meg WC papir?

felső határ nincs 2020.03.21. 08:12:11

@MAXVAL bircaman közíró: A tobzoskak voltak, vagy a kinaiak? Esetleg a szi aj e? Vagy a deneverember?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.21. 08:17:00

@felső határ nincs:

Mint az Al-Kaida.

Kína elleni akció volt, mely kiszabadult gazdái kezéből.

felső határ nincs 2020.03.21. 08:21:17

@MAXVAL bircaman közíró: Soros mar biztosan bebujt a tobzoska-mentes bunkerebe

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.21. 08:25:16

@felső határ nincs:

Soros nagyot bukott a víruscsatán, ez tény. A vírus végül nem Kínát pofozta meg, hanem a liberalizmust.

felső határ nincs 2020.03.21. 08:31:29

@MAXVAL bircaman közíró: Trump is Kinat ugatja most, lehet itt meg haboru is.

Csak a yamaha 2020.03.21. 13:20:04

Az biztos mindenki fossik...Gondolom azért kell felhalmozni a sok wc papírt......is;-)

My Mommy Melody

Szia! Zsófi vagyok és nagyon örülök, hogy itt vagy! A blog olyan témákat jár körbe, amikről anyaként vagy leendő anyaként érdemes és kell is beszélni! Szeretnélek motiválni a gondolataimmal és buzdítani, hogy éld meg azt, sőt nyiss új dolgokra is, mert az élet és az anyaság nagyon szép! Jó böngészést kívánok!

Friss topikok

süti beállítások módosítása