My Mommy Melody

Életről - lélekről anyuszemmel

Természetes stresszoldók nehéz időszakokra

Az otthoni karantént a média és rengeteg ember a közösségi felületeken egy arany tojást tojó tyúknak festi fel, ahol mindenkinek több ideje van és még annál is több lehetősége, hogy fejlessze magát, vagy olyan dolgokkal foglalkozzon, amire a rohanó hétköznapokban nem jutott idő.
Ehhez pedig hozzájön az a rengeteg lehetőség, amit számos szolgáltató (például edzők vagy coach-ok) nyújt: Minden nap van lehetőség valamiféle tornára, egy részére ingyen és bérmentve. Koncertek, előadások, interjúk tömkelegét közvetítik online. Már kiállítások is elérhetőek otthonról – például a Magyar Nemzeti Múzeum MNM Mozi néven már az otthonunkba is elhozza a tündöklő kincsek látványát, és hozzájuk fűződő érdekességeket.

Holott nem is olyan biztos, hogy most annyival több időnk lett, vagy hogy pont most meg fogjuk tudni váltani a világot!

Az élethelyzet átalakulása már önmagában is elég nagy kihívást jelent, a mindennapi élethelyzetek alapjaiban vett átformálódását, no meg persze stressz. A helyzetet kísérő félelemről pedig nem is beszéltünk:

  • az egziszteniális félelemről, hiszen sokaknak egyik napról a másikra megszűnt a munkahelyük, ezzel pedig a bevételi forrásuk, vagy a még meglévő munkahelyük van labilis helyzetben.
  • a szeretteink féltéséről, nehogy bajuk essen ebben a járványhelyzetben. Hiszen nem érintkezhetünk velük, de akivel érintkezünk is, nem tudhatjuk,
  • arról a szorongásról, amit a médiából ránk zúduló információáradat okoz. Arról az akaratlan-akaratlagos pánikkeltésről, amit az újabbnál újabb cikkek okoznak: a vírus okozta rosszabbnál rosszabb helyzetekről, az újabb és újabb halálesetekről, az egyre emelkedő számú fertőzöttekről, a gazdasági és a világban zajló események drámai átalakulásáról.

90230316_1092970661082704_7299090073927024640_o.jpgA legrosszabb pedig az, hogy a fenti félelmek csak a hab a tortán. A meglévő korábbi lelki, párkapcsolati vagy családi problémáink ugyanis attól, hogy otthon maradunk, nem tűntek és tűnnek el, ugyanúgy velünk maradnak – addig amíg meg nem oldjuk őket.

Aki pedig ebben a kaotikus helyzetben stresszoldónak a szexet ajánlja … hát, akinek éppen nincs rendben a lelke, aki szorong, ott lehet a francnak se kell.

Persze jönnek a nagy okosságok ilyenkor hogy „Vedd számba, mi az, ami boldoggá tesz, és foglalkozz azzal!” De mi a helyzet abban az esetben ha a boldogság pont az eddigi életünk volt, a maga tökéletlen módján, úgy, ahogy volt? Márpedig pont ez az eddigi vált labilissá, és  nincs tovább az „úgy, ahogy volt”.

Senki se tanította, vagy készített fel arra, mi ilyen helyzetben a teendő. Nincsenek kész receptek erre a helyzetre.Most van, aki tanulja, van, aki tanítja, van, aki épp ebben a pillanatban is mások és a saját számára történelmet ír.

Ami viszont biztos ebben a helyzetben, azok a hullámvölgyek, és az a stressz, ami minden változás velejárója. Épp ezért az alábbiakban pár természetes módot gyűjtöttem össze, az egyes témák szakértői pedig abban segítenek, merre érdemes elindulni.

1. Az ásványok gyógyító ereje

padparadsa_balogh_eszter.JPGBalogh Eszter, asztrológus és ásványszakértő, a Padparadsa blog szerzője:

A kristályoknak kimutatható, mérhető rezgése van – a rezgési energia pedig hatással van az emberi szervezetre. Minden egyes kristálynak más és más a felépítése (szerkezete), különbözőek a fizikai és kémiai tulajdonságaik, az átlátszóságuk és a színűk. Ezek meghatározzák azt, hogy milyen érzelmi vagy mentális jellemzőkkel rezonálnak leginkább.

Ennek megfelelően ki tudjuk választani az adott állapotunkat legjobban támogató energiákat. Természetesen a kristályok nem oldják meg helyettük a feladatokat, de tudatossággal és figyelemmel ötvözve nagyon hasznosak lehetnek. A kristályok jelen esetben olyanok, mint a mesebeli varázspálcák: felerősíthetik, közvetíthetik a szándékainkat.

Tarthatjuk a kezünkben, miközben meditálunk vagy éjszaka a párnánk alatt, de készíthetünk „kristályvizet” is, szénsavmentes ásványvízzel vagy csapvízzel. Az is elegendő, ha elhelyezzük őket a közelünkben és rájuk pillantva „kondicionálhatjuk” magunkat a kiválasztott témában.

A rossz kedv hátterében számtalan ok állhat – egyensúlytalanság, félelmek – de a hangulatjavításban a következő kristályok lehetnek a segítségünkre:

  • gems-836763_640.jpgametiszt: támogatja a tudatosságot és segít feldolgozni a jelen helyzetben kialakult veszteségélményeket
  • füstkvarc: oldja a stresszt, a feszültségeket, főleg citrinnel együtt használva segíthet a depresszív hangulatok felszámolásában
  • napkő: enyhíti a félelmeket, az aggódást, az élet napos oldalára irányítja a figyelmet
  • jáde-félék: kiegyensúlyozottságot, belső harmóniát teremt
  • fluorit: felszabadultságot ad, segít helyreállítani a belső békét

Az energikusság érzése elsősorban a vörös kristályokkal fokozható, úgymint:

  • vörös gránátok (almandin, pirop, rodonit): fokozza az akaraterőt, vitalizál, támogat abban, hogy a válsághelyzetekben is bátran helyt álljunk
  • vastartalmú hematit: kitartóvá, elkötelezetté, céltudatossá tesz

A fókuszáltságot, összeszedettséget támogatja:

  • achát: támogatja a realitásérzéket, a gyakorlatias gondolkodást
  • tigrisszem: enyhít a túlterheltségen és segít más, magasabb szemszögből pillantani a dolgainkra
  • jáspis: fokozza a kitartást, az állhatatosságot
  • heliotrop: segít megőrizni a kontrollt

Végül motivációt meríthetünk ezekből:

  • vörös jáspis: akaraterőt, dinamizmust biztosít
  • karneol: fokozza a tetterőt, jobb kedvvel állhatunk neki a feladatoknak
  • spinell: támogatja a bátorságot és az életigenlő gondolkodást

Elmondhatjuk, hogy a hegyikristály egyfajta jolly joker, ugyanis az a legjobb, legtisztább közvetítő. crystal-1685590_1280.jpg

A fenti felsorolásban igyekeztem olyan ásványokat csokorba gyűjteni, amelyek a legismertebb ásványok közé tartoznak, így akár még az egyik fiók mélyén is rájuk akadhatunk.

Eszter további cikket a Padparadsa BLOG-on olvashatjátok.

 

 2. Edzés

Szendi Bogi, a Life1 fitness hálózat edzője

szendi-boglarka.jpgA számos edző közül, akiket követek, azért Bogira esett a választásom, mert rengeteg edzésformában otthonosan mozog és tart órákat (a TRX-től spinningen át a jógáig). Az már csak hab a tortán, hogy élőben is egy dinamikus, nagyon jó kisugárzású nőről van szó – amit az óráin is nagyszerűen át tud adni.

Úgy gondolom, ebben a stresszes időszakban azért kifejezetten fontos aktívnak maradni, hogy az agyadat a jó irányba stimuláld: az agy ugyanis a fizikai terhelés hatására endorfint és szerotonint termel, amelyek a jobb közérzetért és a fájdalomérzet csökkenéséért felelősek. Ezért van az, ha edzés után nem tudod levakarni a vigyort az arcodról.

Mint mozgást szerető ember, én többek közt a különböző mozgásformákat használom a jó közérzetem megtartásához. A legfontosabb, hogy megtervezzem, mikor mit mozgok, ez a tervezés és a rendszeresség segít, hogy ne essenek szét a napjaim.

A reggeli feltöltődéshez a jógát ajánlom a leginkább. Ez a mozgásforma az egész testet egyszerre erősíti és nyújtja, ha energiára van szükségünk, feltölt, ha nyugalomra van szükségünk, megnyugtat. Anno egy húzósabb időszakomban fordultam a jógához, és az elmét lecsendesítő hatása miatt most is nagyon jól jön.

Amikor viszont felgyűlik a feszültség és a sok negatív energia, érdemes ezeket az energiákat magas intenzitású edzéssel levezetni. Erre a saját testsúlyos edzést, a futást és az zumbát is jó szívvel ajánlom, mivel nincs kifejezett eszközigénye, viszont a teljes testet átmozgatja. Nem mellesleg egy-egy ilyen stresszes energialevezetéssel rengeteg kalóriát lehet elégetni! A zumba pedig aerob zónában tart, azaz viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igényel (nincs lihegés vagy kifulladás). Nem utolsó sorban pedig a latinos zenék nagyon jól felpezsdítik a hangulatot.

screenhunter_18_apr_08_20_52.jpgA nyújtás nálam nagy szerelem. Semmi nem ad akkor a sikerélményt, mint amikor szépen sikerül kivitelezni egy nehezebb gyakorlatot! Amiért viszont kifejezetten fontos ebben az időszakban, hogy a sok otthoni ücsörgéstől ne alakuljon ki váll-, hát- vagy nyakfájás. A megrövidült izmokat ezért igenis le kell nyújtani.

Ha nem akarsz ragaszkodni a rendszerhez, akkor válassz a hangulatodnak vagy a szituációnak megfelelő mozgást. Az, ha többféle terhelés éri a szervezetet, egészségügyi szempontból is rendkívül előnyös.

Amikor bezártak a konditermek és otthon maradásra kényszerültem, először én is lelombozódtam, de a mostanra már jól látszik, hogy a mozgást terem nélkül is nagyon jól be lehet építeni a mindennapjainkba.

A fenti említett edzések mind elérhetőek online is Bogival. Ha szívesen csatlakoznál hozzá, további részleteket a FACEBOOK OLDALÁN találsz!

 

3. Gyógynövények

Kádár Zsófia, a györgytea.hu egyik fitoterapeutája és Szabó Gyuri bácsi unokája

a-bukki-fuvesember-egyesulet-csalad.jpgGyuri bácsi jelenleg az egyik legismertebb képviselője a mai modern népgyógyászatnak és a gyógynövényes gyógyításnak, ezáltal ő és csapata a téma egyik leghitelesebb képviselője.

A mozgás és helyes táplálkozás mellett ebben az időszakban is nagyon fontos, sőt, talán ebben a rendkívüli helyzetben még inkább felértékelődött a vitaminok, étrend kiegészítők, gyógynövények használata is. Egyrészt kényeztessük magunkat, másrészt használjuk a teák jótékony hatását arra, hogy jobban érezzük magunkat a mostani rendkívüli helyzetben.

green-tea-2356770_1280.jpgA citromfű tea stresszoldó és nyugtató hatású. A kihívást jelentő élethelyzetekre, amelyek most jönnek maguktól, segít felkészülni napi egy csésze citromfű tea. Nem utolsó sorban egy hosszú és fárasztó nap végén, ettől a teától jobban is fogunk aludni, pihentebben ébredni.

Immunerősítésre szolgál a fürtös menta és kakukkfű tea, ezeket egyenlő arányban lehet keverni és napi egy csészével inni. Fontos, hogy egészségesek maradjunk most is, ehhez ez a két tea elengedhetetlen. Mellette a csipkebogyó is jó választás, ezt hideg vízben kell 3-4 órát áztatni, hogy magas C vitamin tartalma megmaradjon. Tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Emellett van benne A, B, K és P vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin (bioflavonoidok)) is, a magjában pedig E vitamin. Gyerekeknek a csipkebogyó teát, 1 éves kortól, a kakukkfüvet és fürtösmentát 2 éves kortól lehet adni.

A gyógyteák szertartásossága, napi használata segít jól indítani a következő és reméljük egyre csökkenő bezárt napok számát.

A fent említett termékek mind elérhetőek a GYÖRGY TEA honlapján. A kialakult helyzetben ők is szeretnének segíteni, így mostantól a honlapjukon bárki szabadon elolvashatja, lapozgathatja gyógynövényekről írt könyvét, „A Javasasszony unokáját”.

 

+1: Bach virágterápia - Manna csepp

Az egyik kereskedelmi televízió egy éve tavasszal arról készített anyagot, hogyan frissüljünk fel tavasszal nem csupán testben, hanem lélekben is.

„A rohanó életünkben nagyon keveset foglalkozunk a lelkünkkel és az energiaszintünkkel. A nevetés, a tánc, a játék, az együtt töltött baráti beszélgetések, ez mind-mind feltölti energiával a lelkünket, de egyre kevesebb időnk jut erre.”

screenhunter_19_apr_08_21_03.jpg

fotó az interjúból, forrás: Youtube

Nem is tudta még akkor a termék fő forgalmazója, mennyire aktuális lesz, amit elmond, és mennyire lesz igény plusz töltekezésre akkor, mikor máskor – például egy ilyen vírushelyzetben – nincs rá lehetőség.

Bach virágterápia az 1930-as években kidolgozott módszer, amely a növények virágaiból készült eszenciákon keresztül képes hatni a lelkiállapotra. 38 féle virágesszencia elérhető, könnyű elveszni az útvesztőben. Erre a konkrét stresszes időszakra viszon elérhető egyértelmű megoldás, és amit ennek az elvére készítettek el.

A Manna csepp egy, a Bach virágesszenciákhoz hasonló komplex információs készítmény, ami a tudatalattira hatva segít feloldani a lelki blokkokat és csökkenti a stressz és a traumák káros hatásait. Ez azt jelenti, hogy csakúgy mint a Bach virágterápia során, az eszenciák a nem látható - érzelmeinkben, lelkünkben, gondolkodásmódunkban jelenlévő - okokat az eszenciákban található, virág-szubsztanciák informatikai rezgésével gyógyítják.

A cikknek nem célja konkrét termékek reklámozása, ez a termék csupán azért lett név szerint megemlítve, mert az a fajta természetes támogatás a léleknek, ami a készítmény célja, nagyon is aktuális a mostani helyzetben.

„Az ilyen cseppekkel naponta egy percben tudunk plusz energiához jutni, és támogatni a lelkünket.” összegzik a lényeget a riportban.

A teljes interjút EZEN A LINKEN  tudod megtekinteni. Bővebben pedig EZEN A LINKEN tudsz róla olvasni.

 

 

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, OSZD MEG MÁSOKKAL IS, VAGY HAGYJ EGY KOMMENTET!
FRISS TARTALMAKÉRT KÖVESD AZ INSTAGRAMM ÉS FACEBOOK OLDALT!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mymommymelody.blog.hu/api/trackback/id/tr8215599408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

My Mommy Melody

Szia! Zsófi vagyok és nagyon örülök, hogy itt vagy! A blog olyan témákat jár körbe, amikről anyaként vagy leendő anyaként érdemes és kell is beszélni! Szeretnélek motiválni a gondolataimmal és buzdítani, hogy éld meg azt, sőt nyiss új dolgokra is, mert az élet és az anyaság nagyon szép! Jó böngészést kívánok!

Friss topikok

süti beállítások módosítása