My Mommy Melody

Életről - lélekről anyuszemmel

A legjobb appok és honlapok, amik feldobnák a digitális oktatást

oktatasi-palyazatok.jpgMíg mondjuk New Yorkban már elővigyázatosságból csak részmunkaidőben nyitnak ki az iskolák, Magyarországon normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet - ennek ellenéreaz iskolák készülnek digitális oktatásra is, ha esetleg mégis beüt a ménykű.

A ménykű akkor ugyanis nagyon beütne: egy ilyen szituáció csúcsra járatná a tanárok problémamegoldó készségeit és kreativitásukat az amúgy sem egyszerű munkájuk mellett. Viszont akár megrengetheti a régi idejétmúlt rendszert és rendbe is teheti azt : a mai hiperdigitális korban olyan szuper appok és honlapok elérhetőek már, amik arra fókuszálnak, hogy minél interaktívabbak legyenek - pont ami a magyar oktatásban hiánycikk! Úgyhogy el is morzsoltam egy könnycseppet a bejegyzésem megírásakor, hogy nem most vagyok diák - de legalábbis nem ilyen szuper eszközökkel tudtam anno tanulni. (rossz korba születtem....)

Szubjektív digitális körkép a mai cool oktatási eszközökről.

(Mindegyik csak angol nyelven elérhető.)

  1. CK-12 - Révai nagylexikona helyett valami sokkal interaktívabb

A Google Classroom bővítményeként vagy külön honlapként is használható oldalon hihetetlen mennyiségű tananyag érhető el teljesen ingyen... no de nem ám száraz leckék, hanem videók, szimulációk, kvízek vagy interaktív, szerkeszthető online munkafüzetek formájában.

Nem mellesleg pedig emészthető mennyiségű plusz információval kell csak megbirkózni egy-egy blokkban.

  1. DogoNEWS - az Index gyerekverziója

Apucinak-anyucinak bevett rutinja, hogy a reggeli kávé mellett végigpörgeti a világ híreit, nem igaz? Politika, gazdaság, közélet, bulvár és társai - azért, hogy lássák, merre halad körülöttük a világ.

Viszont már a kanyarban van az alternatív univerzum, ahol a gyerekek is ugyanígy görgetik a reggeli kakaó mellett a nagyvilág híreit - ők viszont tudomány, környezetismeret, testnevelés és ehhez hasonló témákban. Olyan aktualitásokat, melyek szuperül kiegészítik a tanórákon tanultakat. Ehhez pedig minden egyes cikk jelöli, melyik tantárgyhoz segítség, és hogy kb. hanyadik osztályosoknak javasolt.

  1. Classcraft - avatar - szerepjáték tanórának álcázva

Emlékszem anno a suliban jópáran fiúk teljesen zombiként ültek a padokban, mert hajnalig nyomták a szerepjátékokat online vagy könyves formában - ők biztos a fellegekben jártak volna, ha már akkor elérhető ez az oldal!

A Classcraft lényege ugyanis, hogy 3 fős csoportokban különböző avatarok bőrébe bújva kell különböző állomásokon feladatokat teljesíteniük. A feladatokat közösen, egy csoportként kell megoldaniuk, a tanár pedig a közös és az egyéni teljesítményekért adhat plusz pontokat.

A megszerzett pontokból pedig fejleszthetik a karakterüket.

Csak úgy, mint egy szimpla online szerepjátéknál.

  1. Flocabulary - a tantermi rap

Aki azt mondta, hogy a hip-hop és a rap zene nem iskolába való... nos, az biztos nem számított erre a gyöngyszemre.  

A honlap szuper animációkkal mindenféle tantárgy (például matek, biológia vagy akár közgazdaságtan) témáit fülbemászó alapra rappelve magyaráz el a diákoknak.

Sokkal emészthetőbb, mint egy szimpla magyarázat a tanártól!

  1. Nearpod - mindenki véleménye számít

A Google Classroom bővítményeként vagy külön honlapként is használható oldal őrületes módon dolgoz fel témákat.

Lényege, hogy egy adott kérdéshez vagy témakörhöz egy online virtuális táblát hoz létre, és ehhez szólhat hozzá mindenki, adhatja hozzá a saját nézeteit, vagy tehet be csatolmányt. Ezt pedig a csoport többi tagja like-olhatja vagy reagálhat rá.

Pont, mint egy parafatáblára felszúrt képek vagy jegyzetek összessége - facebookos formában.

  1. Class Dojo - a szörnyecskés facebook

Ha megkérdezünk egy gyereket, szeret-e iskolába járni, 10-ból 9-szer biztosan nemleges válasz fog érkezni. Mert unalmas a suli, mert nem tud a saját tempójában haladni, mert egyedül érzi magát gyakran a tananyaggal és még lehetne sorolni.... viszont van egy program, ami azt tűzte ki célul, hogy a világ összes gyereke olyan oktatásban részesülhessen, amit szeret és élvez.

És ezt hogyan tudja holmi program elérni?

Úgy, hogy arra helyezi a hangsúlyt, amiben az adott diák jó! A tanárnak lehetősége van folyamatosan jutalmazni a diákjai szuper teljesítményét,  megörökíteni a nagyszerű pillanatokat - ez pedig nagy könnyebbséget jelent a tanároknak a visszajelzést.

Mindeközben sztorikat, posztokat, képeket és videókat lehet közzétenni, amire mások reagálhatnak (pont mint egy Facebook vagy Instagram). Csoportos feladatokat is játszi könnyedséggel lehet megoldani a felületen. Minden egyben van ahhoz, hogy az online térben is szuper közösséggé alakulhasson az osztály!

Nem mellesleg pedig vicces és színes szörnyecskeként lehet részt venni az órán. :)

Az már csak hab a tortán, hogy a szülők is könnyedén figyelemmel kísérhetik, mit csinált vagy ért el az

  1. Quizlet - a kvíz király

Mindig vannak olyan anyagok, amit egyszerűen le kell ülni és be kell magolni - mint mondjuk a különböző idegen nyelvek szavai vagy történelem évszámok. Arra, hogy ez ne legyen borzalmasan unalmas (csak mondjuk kicsit), már régóta kitalálták a tanulókártyákat, amiknek az a célja, hogy megkönnyítsék, játékká tegyék a tananyag elsajátítását, akár iskolai, akár otthoni tanulás során, valamint a tanulásban való lemaradást csökkentsék, megszüntessék.

Ennek viszont az online formája nem csupán könnyen és pillanatok alatt szerkeszthető, bővíthető, de környezetbarát is - és a lehető legjobb opció feldobni a bemagolnivaló részeket.

  1. Plickers - anonimitást tessék - kártyabeolvasó válaszadás

Megvan az a gyomorszorító érzés, mikor a tanár lapozza a naplót, hogy NÉV SZERINT kit hívjon ki felelni? Vagy mikor kiosztották a megírt dolgozatokat, és NÉV SZERINT diktálta, kinek hanyas lett?

Mindenki tudta, sőt látta, ki gyengébb, ki erősebb bizonyos tárgyakból.

Na de ilyet a mai világban, ahol a személyiségi jogok védelmében, és az adatvédelem elleni küzdelemben ilyen ostobaságoknak helye nincs?

Nyilván már erre is meg van a megoldás: a Plickers segítségével a tanár digitálisan is feleltethet anélkül, hogy megsértené a személyiségi jogaidat, és persze kiteregetné az egész osztály előtt, ha elbénáztál egy tesztet. A diákok számára kártyák vannak kiosztva, és a feleletválasztós tesztnél a helyesnek ítélt kártyát kell felemelni, amit a program pillanatok alatt dekódol.

 

 

Bár már ezek közül párat ismernek a mai tanárok, használatuk még mindig nem igazán elterjedt. Remélhetőleg viszont a fentiek közül minél több bekerül a digitális oktatási palettára.

child-865116_1920.jpg

ÉS TE MIVEL EGÉSZÍTENÉD KI A FENTI LISTÁT?

 

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, OSZD MEG MÁSOKKAL IS, VAGY HAGYJ EGY KOMMENTET!
FRISS TARTALMAKÉRT KÖVESD AZ INSTAGRAMM ÉS FACEBOOK OLDALT!

A bejegyzés trackback címe:

https://mymommymelody.blog.hu/api/trackback/id/tr7616128944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

My Mommy Melody

Szia! Zsófi vagyok és nagyon örülök, hogy itt vagy! A blog olyan témákat jár körbe, amikről anyaként vagy leendő anyaként érdemes és kell is beszélni! Szeretnélek motiválni a gondolataimmal és buzdítani, hogy éld meg azt, sőt nyiss új dolgokra is, mert az élet és az anyaság nagyon szép! Jó böngészést kívánok!

Friss topikok

süti beállítások módosítása