My Mommy Melody

Életről - lélekről anyuszemmel

Milyen könyveket ne hagyjunk ki a babánkkal? (0-1,5 éves kor)
A szakértők segítenek!

Mivel én magam is nagyon szeretek olvasni, nagyon szerettem volna a kisfiamnak is átadni azt az érzést, azt a fajta borzongást, amit egy jó könyv tud okozni az embernek. Bár még apróság (10 hónapos), szeretném ha idejében megcsapná őt ennek a kedvtelésnek a szele.

A könyvesboltok polcai roskadásig vannak színesebbnél színesebb, vagányabbnál vagányabb gyerekkönyvekkel, a hatalmas választékban pedig borzalmasan egyszerű elveszni. Mindent megvenni viszont rettenetesen költséges beruházás – pláne ha esetleg az adott könyvet le se tojcsizzák.

Épp ezért fordultam pár gyakorlott anyukához, akik nem mellesleg szenvedélyes könyvrajongós és hobbi „könyvisták”, hogy segítsenek nekem és a kisfiamnak eligazodni ebben a hatalmas dzsungelben.

A végeredmény elképesztő lett!

Könyvajánló Czeiner-Szücs Anita versesmamitól
Anitát @nadi_hegedu néven elérhetitek Instagramon és Facebookon, ahol saját verseit és mondókáit is megosztja
.

„Mondóka, mondóka, mondóka! – ezt tudom ajánlani azoknak a mamiknak, akik szeretnék a koruknak legmegfelelőbb irodalmi csemegével szórakoztatni kisbabáikat. Ez az a műfaj, amit a legjátékosabban lehet előadni. A mondókákat el is lehet együtt játszani, ami köztudottan erősítik a kötődést a gyermek és a másik fél között. Szándékosan nem anyát írtam, mert ezek a zseniális költemények bárkit közelebb hozhatnak a kicsikhez. Ajánlom is, hogy a családban mindenkinek legyen legalább egy játékos mondókája, amit csak ő mond és játszik el a kicsinek. Meglátjátok, micsoda ereje van és mekkora móka!

A mondókákat már az újszülöttek is szívesen hallgatják, közös eljátszásuk pedig hat-nyolc hónapos kortól egész nagyóvodás korig szórakoztatja a gyerekeket. Nyugodtan és biztosan állíthatom, hogy ezek a verseléssel töltött, varázslatos percek egy életen át elkísérik a gyermeket. Az érték, amit ezáltal adhatsz neki felbecsülhetetlen. Hogy csak pár dolgot emeljek ki: a közös mondókázás hatására a gyermek beszédfejlődése korán elindul, mozgáskoordinációja és memóriája is fejlődik. Azok, akik az élet első éveiben sok ölelést, mosolyt, szeretetteli együttlétet kapnak, később ugyanezt tudják nyújtani másoknak. A mondókáknak köszönhetően kultúránk sarkköveit is örökíthetjük.

ker1-01.jpgHa univerzális mondókáskönyvet keresel, szívből ajánlom féléves kortól A KEREKÍTŐ, ÖLBELI JÁTÉKOK, MONDÓKÁK 1. című kötetet a Móra Kiadótól. Kállai Nagy Krisztina kifejező és könnyen értelmezhető rajzai gyönyörködtetnek és tanítanak. A kötetben a gondos mondókaválogatás mellett Kovács Judit leírja azt is, hogyan érdemes játékosságot csempészni az előadásba, azaz pontos játékleírást is kézben tarthat az olvasó. Saját tapasztalatból tudom, hogy mindegyiket igazán könnyű eljátszani és tényleg megéri: édes gyermekkacajokkal ajándékoz meg mindez.

Én is vittem Kerekítő foglalkozásra a lányomat, de sokszor jobb volt, otthon játszani és verselni, vagy nem volt elég egy héten egy ilyen foglalkozás. Sokszor a betegség vagy a foglalkozásokon a tömeg riasztott el, hogy folytassuk. De a mondókázást nem kellett abbahagyni, ez a kötet nekünk kiváló kapaszkodót nyújtott. Kislányom kétévesen a rajzok alapján kívülről fújja már az összeset és még mindig nagyokat nevetünk együtt, amikor elővesszük.

Ez a kötet sorozatban jelent meg, mindegyik darabját szeretettel ajánlom. Szintén a Móra Kiadónál jelent meg KACAGTATÓ címmel ennek keménytáblás változata, amely kevesebb verset/mondókát tartalmaz, de bátran adható a félévesek kezébe is. Mi ezt is igazán szerettük a lányommal.

Mondókákban és klasszikusokban nagyon hoc_hoc_katona-web.jpgotthon van a Móra Kiadó szerintem (ajánlás, nem reklám), mert a másik kötet, ami szerintem kihagyhatatlan az a Hóc, hóc katona, amelynek alcíme: Bölcsődések verseskönyve. Valóban jól meghatározták a korcsoportot. Nagyon tetszenek Pásztory Panka letisztult rajzai is a kötetben, figurái barátságosak és gyerekszemmel is szerethetőek. Odafigyeléssel összeállított gyűjtemény ez altatókból, dajkarímekből és mondókákból. Szeretni fogja az egész család, hiszen a kedves alkotások ismerősek lehetnek a felnőtteknek is.

Az én lányom szeret fölfelé olvastatni, ezért mi már egészen pici korától mesélünk neki a Cini-Cini Muzsikából, Weöres Sándor Bóbitájából és Gazdag Erzsi Meseboltjából is. Szerintem ezeket senkinek sem kell bemutatnom, és nem véletlen, hogy népszerűségük generációk óta töretlen. Ezek mind olyan műremekek, amelyeket vétek kihagyni a gyerekek könyvespolcairól. Azt vallom, hogy az itt ajánlott kötetek segítségével beindíthatjuk a folyamatot, amit olvasóvá nevelésnek hívunk ma divatosan.

Végül egy jó tanácsot is fogadjatok meg a versesmamitól. Figyeljétek gyermeketeket, mi tetszik neki, minek nem örül, mi egyáltalán nem érdekli, min kacag. Az ő ízlésére és kedvére szabva válasszátok meg olvasmányait. Higgyétek el, meghozza ez a gondoskodás a gyümölcsét, ugyanis, ha az ő igényeit tartjuk szem előtt, a könyvekről pozitív emlékei vésődnek be. De azt is tudni kell, hogy a felolvasó hozzáállása átragad a gyermekre is. Ha jó kedvel, játékosan verselünk, biztosan a gyermek is élvezni fogja ezt az időtöltést.„

Könyvajánló Fábián Katától
Katát @uveghegyentul néven elérhetitek Instagramon és Facebookon, saját rövid ajánlóit pedig konyvekazuveghegyentul.blog.hu-n is megosztja

„A saját könyvválasztásaim a gyerekeknek mindig abból a célból történnek,hogy mit szeretnék elérni az adott könyvvel. A legfontosabb számomra persze az volt, hogy kötődjenek a könyvhöz, mint tárgyhoz, vagyis hogy szeressék azt. Nem csak mint esztétikai élményt, hanem mint örömforrás, hogy átérezzék az örömöt is, amit nyújtani tudnak.screenhunter_08_feb_04_13_24.jpg

Az első könyvek, amelyeket a gyermekeim kezébe mertem adni, azok a legegyszerűbb állatok képeivel és megnevezésével ellátott, kemény lapos darabok voltak. Ezek által hamar el is sajátították, először az állatok hangjait, majd azok neveit is. Viszonylag hamar kb. 10 hónapos korban sikerült Katával a böngészőket is megszerettetni. Azért szeretem ezen kiadványokat is, mert a szókincsbővítés gyakorlatilag észrevétlenül valósul meg. Később, amikor már folyamatosan beszélni tud, már ő maga alkothat mondatokat, szöveget egy-egy képről, ezzel pedig a fantáziája fejlődik. Böngészőkből rengeteget beszereztünk, de az abszolút kedvencek a Rotraut Susanne Berner Évszakos Böngészői, valamint a Scolar kiadó szépségei. 

Ezek mellett persze screenhunter_10_feb_04_13_28.jpgfolyamatosan mondókáztunk és verset mondtam mindkettejüknek. Eleinte fejből , majd amikor már én is untam saját magam, akkor előkerültek a mondókás gyűjtemények pl. Füzesi Zsuzsától vagy Gróth Ilonától a Jöjj ki napocska. És amikor már ülni tudott valamint érdeklődéssel forgatta a könyveket ,akkor a keménylapos mondókás könyvekből folytattuk ,immár közösen ezt a tevékenységet. Nem kevesebb sikerrel, minthogy most két évesen legalább, 8-10 mondókát tud fejből elmondani. Ezeket persze napközben, főleg a délelőtti órákban forgattuk.


Estére pedig előkerültek a mesék. Kb. 10-11 hónapos volt, amikor bevezettük az esti mesét , ennek kialakítása nagyban összefüggött azzal is,hogy körülbelül ennyi idős volt amikor már nem aludt bele az esti szopiba és belefért még a mese is. Első körben Julia Donaldson Tölgyerdő meséit vetettem be nagy sikerrel. És innen már nem volt megállás, előszeretettel hallgatta a Majom mamáját,vagy a Szutyejev meséket. A lényeg a nagy képeken és a kevés szövegen volt, így a figyelme sem lankadt le.

Azt gondolom,hogy az a legjobb, ha könyvet a lehető leghamarabb adunk a gyerek kezébe. Eleinte biztosan megkóstolja, megtépázza azt, de a hosszú távú hatása megkérdőjelezhetetlen. Ugyanakkor fontos,hogy olyan helyre helyezzük azokat ,ahonnan a nap folyamán bármikor választhat magának forgatni valót. Az első könyvek legyenek keménylaposak, strapabíróak, esetleg olcsók,így kevésbé sajnáljuk ha gyermekünk áldozatául esne. Majd amikor már biztonsággal elsajátította a lapozás technikáját is felkerülhetnek a polcra a sima papírra nyomott társaik is."

Könyvajánló Gálfi Évától
Évát @amesevar néven elérhetitek Instagramon, Youtube csatornáján
pedig akár videós formában is követhetitek a legújabb könyveket

Mi elsőként a Cinivel, és a Boribonnal huppantunk be a mesék birodalmába, onnantól pedig nem volt megállás. Az újabbnál újabb könyvek után egyre jobban kialakult, mik az igazi kedvencek – akár a legkisebbeknek is.
Épp ezért (Nemcsak) babás anyukák, most figyeljetek!
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a Tölgyerdő meséi sorozatot. Én már nagyon pici kortól ajánlanám, ELSŐ könyvecskének (igaz a kinyitható fülekkel kell vigyázni, mert a kicsik kedvence, - a miénk már viseltes is egy kicsit. J De higgyétek el, még ha picit beszakad is, vissza lehet ragasztani és nem is az a lényeg, hogy egy könyv szépen maradjon!) Ezzel a sorozattal a kicsik megtanulják forgatni a könyveket és örökre meg is szeretik, az biztos! A kisfiam, Oli végig tudja hallgatni mind a 4 részt egy ültő helyében, és a végén még nagy kerek, boci szemekkel esdekel, hogy  "mégegyszert"! A kedvenc része az egérkék, akik a kredencben muzsikálnak

A másik nagy kedvencünk ilyen piciként, amit szerintem semmiképp sem érdemes kihagyni, az a Pipp és Polli.

A kicsi nyuszifiú és a csepp egérlány kalandjai mai napig velünk vannak nap mint nap. A kisfiam rengeteg dolgot tanult meg belőle egyszerűen, szórakoztatóan. Az aranyos rajzocskáknak a kicsi kézre álló formátumnak köszönhetően igazán megfogta az én gyerkőceimet. Annyira, hogy nem tudjuk a polcon tartani.  De nem is kell! Bár mesekönyvnek készültek nagyobbaknak, már lapozó formátumban is kaphatóak, hogy a legkisebbek se maradjanak ki.

img_0340.jpgimg_0339.jpgimg_0341.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Könyvajánló Tusai Bettitől
Bettit @tusaibetti néven elérhetitek Instagramon, a könyvek mellett az egyszerűbb gyerekkor és fenntartható életvitel szakértője

screenhunter_07_feb_04_12_39.jpg"Elég nagy könyvtárunk van, úgyhogy elfogultság nélkül próbáltam azokat a darabokat leemelni a polcról, amik tényleg a legnagyobb kedvencei voltak a kislányomnak. Mindegyik jó befektetésnek bizonyult, hiszen a mai napig előkerülnek. Nemcsak óriási mosolyt csalnak az arcunkra, hanem van, amelyiket már ő olvassa fel nekem!
Nekünk az első könyveink tőlük a fekete-fehér apró kezekbe való Usborne lapozók. Mivel a babák pár naposan, hetesen még csak homályosan, szinte foltokban látják a világot, ezért alapvetően a figyelmüket ezek a kontrasztos könyvek ragadják meg. Ráadásul fejleszti a fókuszálási képességüket és elősegítik az éleslátás kialakulását.
 A telhetetlen hernyócska, a Hová bújtál...? sorozat, a szöveg nélküli böngészők (például Rotraut Suzanne Berner, Gerda Müller, Eva-Maria Ott-Heidmann, Ronald Heuninck, Sarah Laidlaw könyvei) voltak a következő lépcsőfokok. A böngészők történetei napról-napra változnak. Biztosak lehetünk benne, hogy nem ugyanazt a jelenetet tartja majd fontosnak a mesélő anyuka, mint a nagypapa vagy a nagyobb tesó! Nem mellesleg pedig fejlesztik a koncentrációs- és megfigyelő készségét, nem mellesleg pedig hatékony, többféleképpen is jól használható nevelőeszköz.  A That's not my... sorozat tapizós kiadványaiból és a téglalap alakú, egy-egy verset feldolgozó leporellókból is szép gyűjteményünk lett.

Ezután a rövid mesék léptek elő főszereplővé, főleg Julia Donaldson és Axel Scheffler könyvei lettek mindkettőnknek szórakoztató olvasnivalók. Az egyre hosszabb történetekkel pedig már egy újabb világ nyílt meg előttünk... de ugye ez már az idősebb korosztály. (amiről majd a következő, nagyobbaknak való könyvek ajánlójánál kerülhet sor – a szerk.)"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mymommymelody.blog.hu/api/trackback/id/tr6815454564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

My Mommy Melody

Szia! Zsófi vagyok és nagyon örülök, hogy itt vagy! A blog olyan témákat jár körbe, amikről anyaként vagy leendő anyaként érdemes és kell is beszélni! Szeretnélek motiválni a gondolataimmal és buzdítani, hogy éld meg azt, sőt nyiss új dolgokra is, mert az élet és az anyaság nagyon szép! Jó böngészést kívánok!

Friss topikok

süti beállítások módosítása